Artikel schrijven

Hoe schrijf ik een artikel

Stappenplan voor het schrijven van een artikel

Het schrijven van een artikel is een hele uitdaging. Hoe moet je beginnen en hoe trek je zoveel mogelijk publiek. In dit artikel vind je een handig stappenplan en veel informatie om het schrijven van een artikel makkelijker te maken...

Een artikel schrijven, het lijkt allemaal zo gemakkelijk. Maar wanneer je er in de praktijk eenmaal mee begint blijkt het toch een stuk moeilijker te zijn dan verwacht. Met dit stappenplan wordt het gemakkelijker. Alles stappen staan hieronder nog een keer uitgewerkt.

Kies een onderwerp

  1. Bedenk wat voor soort artikel het moet worden
  2. Bedenk wat je over dit onderwerp wil vertellen
  3. Maak alvast hoofdstukjes
  4. Zoek informatie op over het onderwerp
  5. Schrijf de informatie in je eigen woorden op bij de juiste hoofdstukjes
  6. Maak een pakkende inleiding
  7. Controleer het geheel op spel- en stijlfouten en kijk nog eens naar de lay-out

Kies een onderwerp

Zonder onderwerp is het moeilijk om een artikel te schrijven. Als je geen vaststaand onderwerp hebt, dan kun je het beste kiezen voor een onderwerp waar je al iets vanaf weet en waar je nog meer van wil weten.

Bedenk wat voor soort artikel het moet worden

Hiervoor is het belangrijk dat je twee dingen in het achterhoofd houdt: het doel van het artikel en de doelgroep.

Doel van het artikel:

Over het algemeen kun je kiezen uit een van de volgende doelen: informeren, amuseren of overtuigen. Het is logisch dat je een heel ander artikel schrijft om iemand te informeren dan je zou doen als je iemand juist wil amuseren.

Doelgroep:

Wanneer je een artikel schrijft moet je ervoor zorgen dat het artikel aansluit bij de doelgroep. Dat doe je niet alleen door een onderwerp te kiezen dat interessant is voor de doelgroep, maar ook door te zorgen dat het artikel leesbaar is voor jouw doelgroep. Een artikel bedoeld voor kinderen in groep 6 is natuurlijk heel anders geschreven dan een artikel bedoeld voor de professoren van een universiteit. Bij de laatste doelgroep mag je ervan uitgaan dat jouw doelgroep al een bepaalde voorkennis heeft en hoef je dus bepaalde zaken niet meer uit te leggen. In Nederland kan ongeveer 95% teksten op B2-niveau begrijpen terwijl maar 40% teksten op C1 niveau begrijpt. Lees meer over: schrijven op taalniveaus

Bedenk wat je over een onderwerp wil vertellen

Deze stap geldt voornamelijk voor de informatieve artikelen, de overtuigende en informerende artikelen hebben minder belang bij het uitvoeren van deze stap. Zodra je een onderwerp gekozen hebt kom je er al snel achter dat er heel veel te vertellen valt over het onderwerp. Alles vertellen in 1 artikel is eigenlijk niet mogelijk, dus je zult zelf moeten uitzoeken welke informatie je wel en welke informatie je niet in je artikel zou willen verwerken.

Maak alvast hoofdstukjes

Om voor jezelf de zaken overzichtelijk te houden is het handig als je van te voren alvast wat hoofdstukjes maakt. Informatie die je dan vindt kun je dan meteen ordenen bij het juiste onderwerp.

Voor een informatieve tekst zijn veel gebruikte hoofdstukken vaak: wat is een... (uitleg van wat het onderwerp is of inhoudt), geschiedenis van de..., wat is het doel van.... (deze gaat natuurlijk niet op voor dieren), verschillende soorten... en nieuwe ontwikkelingen in de toekomst.

Voor een overtuigende (beargumenterende) tekst is een veelgebruikte indeling: jouw standpunt, gevolgd door argumenten voor jouw standpunt, daarna argumenten tegen jouw standpunt, daarna weerlegging van deze argumenten, gevolgd door een conclusie waarom jouw standpunt dus beter is dan die van jouw tegenstanders.

Bij een tekst die bedoeld is om mensen te amuseren zijn er vele indelingen mogelijk. Meestal is er een pakkende inleiding, gevolgd door een verhaal met aan het einde een plot of onverwachte wending in het verhaal.

Zoek informatie op over je onderwerp

Deze stap is voor een informatieve tekst een van de belangrijkste stappen, want immers jouw artikel valt of staat met de informatie die erin staat. Echter zowel bij de overtuigende als de amuserende teksten is het ook belangrijk dat je een beetje onderzoek doet naar het onderwerp waarover je tekst gaat. Bij overtuigende teksten is het gemakkelijker om tegenargumenten te ontkrachten als je meer verstand hebt van het onderwerp en bij amuserende teksten is het bijvoorbeeld wel interessant om iets te weten over de tijd of de situatie waarin het verhaal zich afspeelt.

Bij het zoeken van informatie is het mogelijk om de informatie uit boeken te halen of om op internet te gaan zoeken naar informatie. Informatie uit boeken is meestal redelijk betrouwbaar, maar informatie op internet lang niet altijd. Probeer daarom betrouwbare bronnen te gebruiken.

Schrijf de informatie in je eigen woorden bij de juiste hoofdstukjes

Deze stap is eigenlijk niet van belang voor de amuserende teksten, maar des te meer van belang voor de informerende en overtuigende teksten. Pas wanneer je de informatie in je eigen woorden hebt opgesteld mag je een artikel echt je eigen artikel noemen. Vergeet niet een bronvermelding toe te voegen als je gebruik hebt gemaakt van bronnen.

Schrijf een pakkende inleiding

De inleiding is het eerste wat mensen lezen van je artikel. Zorg ervoor dat het de aandacht van de mensen vasthoudt, maar beloof niets in de inleiding wat je niet waar kan maken.

Kijk het artikel nog 1x na

Wanneer je klaar bent met het schrijven van een artikel, lees dan het artikel nog even na op spel-, tik- en schrijffouten voordat je het ergens publiceert. Laat het desnoods ook andere mensen lezen. Een mooie lay-out trekt meer mensen aan dan een rommelige lay-out